Toimeksiantosopimuksesta kaupantekotilaisuuteen: Näin asunnon myyntiprosessi etenee vaihe vaiheelta

Asunnon myyntiprosessi on täynnä monenlaisia yksityiskohtia ja huomioon otettavia seikkoja. Toisinaan myynti saattaa kestää odotettua kauemmin ja pelko siitä, ettei oma asunto menekään kaupaksi saattaa aiheuttaa stressiä. Kun tiedät mitä odottaa, sujuu koko myyntiprosessi huomattavasti helpommin ja voit rauhallisin mielin odottaa oikean ostajan löytymistä.

1. Päätös asunnon myymisestä ja toimeksiantosopimuksen tekeminen

Kun olet päättänyt myydä asuntosi ja olet ottanut yhteyttä kiinteistönvälittäjään, ensimmäinen askel on yleensä arviokäynti. Arviokäynnillä välittäjämme tulee kotiisi ja arvioi asuntosi arvon. Lisäksi kerromme sinulle välityspalvelusta, asunnon myyntiprosessista, yleisistä toimintatavoista asunnon myyntiin liittyen, sekä esittelemme asuntosi markkinointisuunnitelman. Arviokäyntiin on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin ja sitä varten sinun olisi hyvä selvittää valmiiksi asumismenot, sekä asuntoon tehdyt- ja tulevat remontit. Kiinteistön myyntiä varten on hyvä varautua myöhemmässä vaiheessa teettämään myös kuntotarkastus ja energiatodistus. 

Mikäli arviokäynnin päätteeksi päätät lähteä myymään asuntoasi kanssamme, laadimme myyntiä varten toimeksiantosopimuksen. Toimeksiantosopimukseen kirjataan mm. kohteen ja myyjän perustiedot, myynnin ehdot ja sovitaan välittäjän palkkiosta. Sinun ei tarvitse tilata etukäteen asunto-osakkeen tai kiinteistön myyntiin liittyviä asiakirjoja, vaan me tilaamme ne puolestasi toimeksiantosopimuksen laatimisen jälkeen. Nämä asiakirjat sisältyvät markkinointi- ja asiakirjakuluihimme.

Arviokäynnillä emme vielä ota myyntikuvia kohteesta, vaan ammattivalokuvaajamme tulee kuvaamaan sen myöhemmin sovittuna ajankohtana. Tulevaa valokuvausta varten saat meiltä valokuvausohjeen, jossa annamme parhaat käytännöt siihen, miten valokuvaukseen kannattaa varautua. Tarvittaessa myös myyntistailaus onnistuu kauttamme.

Varmistamme, että kaikki toimeksiantosopimuksen ehdot ovat selkeitä ja että sinulle syntyy realistinen käsitys asuntosi myyntiprosessista jo ensimmäisen tapaamisen aikana. Normaalisti toimeksiantosopimus on voimassa neljä kuukautta kerrallaan ja tarvittaessa sitä voidaan jatkaa pidemmäksikin aikaa.

2. Myytävän kohteen hinnoittelu

Teemme tarkan taustatutkimuksen, johon hyödynnämme vain ammattilaisille tarkoitettua, toteutuneiden kauppojen hintatilastoa. Kartoitamme alueesi markkinatilanteen ja hyödynnämme kokemustamme alalta määrittääksemme asunnollesi oikean hinnan.

Tärkeimmät hintaan vaikuttavat asiat ovat sijainti, asunnon nykyinen kunto ja tehdyt remontit.

3. Asunnon esittelyt ja ostotarjoukset

Järjestämme asuntonäyttöjä, joissa esittelemme asuntosi potentiaalisille ostajille. Esittelytilaisuudet ovat tärkeitä hetkiä, joissa asuntosi pääsee loistamaan ja hurmaamaan ostajaehdokkaat. Meille mieluisin tapa on esitellä asuntoa aina yksityisesti, sillä on todennäköisempää, että esittely johtaa näin myös tarjouksen jättämiseen. 

Esittelyjä varten laadimme myyntiesitteen, joka on laadukas ja kattava tietopaketti kohteestasi. Esitteestä laaditaan sekä sähköinen, että paperinen versio. Myyntiesite sisältää oleellisimmat tiedot myytävästä kohteesta sekä asunnon pohjapiirustuksen. Saat esitteen aina tarkistettavaksi ennen myynnin aloittamista.

Asuntonäytössä kävijöiden on mahdollista esittää ostotarjouksia jo paikan päällä, mutta myös esittelyn jälkeen. Vastaanotamme tarjoukset ja käsittelemme ne, neuvotellen puolestasi parhaan mahdollisen lopputuloksen. Ostotarjoukset otamme vastaan aina kirjallisesti, Hyvää välitystapaa noudattaen. Ostotarjouksessa määritellään kaupan ehdoista myyntihinnan lisäksi muutakin, joten on tärkeää kirjata kaikki tiedot ylös. Kun ostotarjouksia alkaa tulla, voit luottaa siihen, että hoidamme neuvottelut aina ammattimaisesti, huomioiden molemmat osapuolet ja pitäen sinut ajan tasalla koko prosessin ajan.

4. Kauppakirjojen valmistelu ja kaupantekotilaisuus

Kun olet hyväksynyt saamasi ostotarjouksen, huolehdimme kauppakirjojen laatimisesta ja kaikista kaupan järjestelyistä puolestasi. Asuntokaupassa on erittäin tärkeää varmistua siitä, että kauppakirja ja muut tärkeät asiakirjat ovat oikein laadittu, ja että sekä ostaja että myyjä ymmärtävät kaupan ehdot. Kiinteistönvälittäjä on tässäkin vaiheessa korvaamaton apu, sillä varmistamme, että kaikki sujuu lain mukaan ja ettei mikään seikka jää huomaamatta.

Kaupantekotilaisuus on se hetki, jolloin asuntokauppa viimeistellään. Se voi tuntua jännittävältä ja kutkuttavalta – olethan juuri myymässä ehkä arvokkainta omaisuuttasi! Välittäjäsi on kuitenkin valmistautunut tilaisuuteen huolella, joten voit olla rauhallisin mielin ja vain nauttia hetkestä. 

Kaupantekotilaisuudessa huolehdimme, että kaikki osapuolet ovat paikalla ja että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat valmiina allekirjoitettavaksi. Varmistamme myös, että  tilaisuus sujuu jouhevasti ja kauppa saadaan päätökseen ilman ongelmia. Tilaisuuden jälkeen asunnon omistajuus siirtyy virallisesti ostajalle ja sinä saat sovitun kauppahinnan pankkitilillesi.

Nykyään yhä useampi asuntokauppa tehdään sähköisesti, mikä tuo kaupankäyntiin omat etunsa. Sähköinen kaupankäynti on usein nopeampaa ja joustavampaa, sillä allekirjoitukset voidaan hoitaa sähköisesti ilman, että kaikkien osapuolten tarvitsee olla fyysisesti paikalla. Myös toimeksiantosopimus ja ostotarjoukset voidaan tehdä sähköisenä. Me opastamme sinua myös silloin, kun asuntokauppasi toteutetaan sähköisesti.

Asunnon myynti on monivaiheinen prosessi, ja jokaisessa vaiheessa on omat huomionarvoiset yksityiskohtansa. Olemme apunasi koko prosessin ajan, tuoden mukanamme asiantuntijuutta ja varmuutta – ja sinä voit keskittyä odottamaan uuden elämänvaiheen alkua.

Jos olet valmis aloittamaan oman asuntosi myynnin, asiantuntevat kiinteistönvälittäjämme ovat valmiina auttamaan!

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä: