Ostotarjouksen tekeminen
Yksi tärkeimmistä vaiheista asuntokaupassa on ostotarjouksen tekeminen. Tarjous ei ole pelkästään ilmoitus myyjälle siitä, kuinka paljon olet valmis maksamaan tämän myymästä asunnosta, vaan ostotarjoukseen sisältyy aina myös ehtoja, jotka määrittelevät, millä edellytyksillä tarjous on voimassa.
Ostotarjouksen sisältö: Hinta ja ehdot
Ostotarjouksen ydin on tietenkin tarjottu hinta, mutta siihen sisältyy muutakin. Tarjouksessa määritellään ehdot, jotka ostaja haluaa liittää tarjoukseen. Tällaisia ehtoja voivat olla esimerkiksi kaupanteon ajankohta ja mahdollisen varainsiirtoveron maksuaikataulu, rahoituksen järjestäminen, oman asunnon myynti, kuntotarkastus, sekä muita kaupantekoon liittyviä pienempiä yksityiskohtia. Ehdollinen tarjous antaa ostajalle mahdollisuuden perua kaupat, mikäli jokin tarjouksessa määritelty ehto ei täyty.
Ostotarjouksen ehtojen on oltava tarkkaan mietittyjä, sillä niiden tarkoitus on turvata molempien osapuolten oikeudet ja vastuut kaupanteon aikana. On tärkeää, että sekä ostaja että myyjä ymmärtävät, mitä ehdot tarkoittavat käytännössä. Epäselvät ehdot voivat johtaa väärinkäsityksiin ja jopa riitatilanteisiin myöhemmässä vaiheessa. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on toimia tukena ehtojen määrittelyssä ja varmistaa, että kaikki on selkeästi esitetty.
Ostotarjouksen muoto ja voimassaolo
Ostotarjous tulee Hyvän välitystavan mukaisesti ottaa vastaan aina joko kirjallisena tai sähköisenä, jotta sekä ostaja että myyjä voivat varmistua tarjouksen sisällöstä ja sen ehdoista. Kirjallinen tai sähköinen muoto antaa myös juridista turvaa molemmille osapuolille. Olennaista tarjouksen tekemisen yhteydessä on lisäksi asiakkaan henkilöllisyyden todentaminen.
Hyvän välitystavan mukaan myös ostotarjouksen vähimmäiskesto on määritelty ja on yleensä kaksi vuorokautta, jotta myyjälle jää riittävästi aikaa tarjouksen harkitsemiseen. Tarjouksen voimassaoloaika voi kuitenkin vaihdella tilanteen ja ehtojen mukaan. Esimerkiksi, jos ostotarjouksessa on ehtoja – kuten kuntotarkastus tai lainalupauksen hyväksyntä – tämä voi vaikuttaa tarjouksen kestoon ja edellyttää tarkempaa neuvottelua.
Vastatarjous – Miten se toimii?
Kun ostotarjous tehdään, myyjä voi joko hyväksyä sen sellaisenaan, hylätä sen tai tehdä vastatarjouksen. Vastatarjous tarkoittaa, että myyjä ei hyväksy alkuperäistä tarjousta, mutta on valmis harkitsemaan kaupantekoa, jos tietyt ostotarjouksen ehdot muuttuvat.
Vastatarjouksen myötä alkuperäinen tarjous kuitenkin hylätään automaattisesti, eikä se ole enää voimassa. Tämä tarkoittaa, että jos ostaja puolestaan ei hyväksy vastatarjousta, myös hänen alkuperäinen tarjouksensa on lakannut olemasta voimassa, eikä siihen voi enää palata.
Vastatarjous on tyypillisesti hinnaltaan korkeampi tai siinä voi olla joitakin lisäehtoja, jotka vastaavat myyjän tarpeita paremmin. Vastatarjoukseen kannattaa suhtautua neuvottelumahdollisuutena ja käydä myyjän kanssa avoin keskustelu kiinteistönvälittäjän välityksellä, jotta molempien osapuolten toiveet ja odotukset tulevat huomioiduksi.
Mitä täyden rahan tarjous tarkoittaa?
Täyden rahan tarjouksella tarkoitetaan sitä, että ostajaehdokas tarjoaa tismalleen sen hinnan, jolla asunto on myynnissä. Täyden rahan tarjous ei kuitenkaan tarkoita sitä, että myyjä on velvoitettu myymään. Myyjän mielestä ostotarjouksen ehdoissa voi olla jotakin, josta hän haluaa vielä neuvotella ostajan kanssa. Vaikka kauppa ei toteutuisikaan, syntyy välitysliikkeelle oikeus välityspalkkioon. Toisinaan ostotarjous voi myös ylittää hintapyynnön.
Ostotarjouksen sitovuus
On tärkeää muistaa, että ostotarjous on aina sitova. Tämä tarkoittaa sitä, että ostaja sitoutuu kauppaan, mikäli myyjä hyväksyy tarjouksen kaikkine ehtoineen. Tästä syystä ostotarjouksen ehtojen ja tarjottavan hinnan tulee olla huolellisesti harkittuja. On suositeltavaa tarkastella ostotarjouksen ehtoja ja mahdollisia lisäyksiä yhdessä kiinteistönvälittäjän kanssa, jotta kaikki osapuolet ymmärtävät ne samalla tavalla.
Muista myös, että ennen ostotarjouksen jättämistä on hyvä tarkistaa asunnon asiakirjat ja mahdolliset kuntotarkastustulokset. Näin vältytään yllätyksiltä kaupanteon jälkeen ja voidaan varmistaa, että tarjouksessa huomioidaan kaikki asunnon erityispiirteet. Ostotarjoukseen voidaan myös asettaa ehto, jonka mukaan tarjous on voimassa vain, jos kuntotarkastuksessa ei ilmene merkittäviä ongelmia. Tämä antaa ostajalle lisäturvaa ja mahdollisuuden neuvotella uudelleen, mikäli kuntotarkastuksessa paljastuu odottamattomia asioita.
Mikäli hyväksytystä tarjouksesta vetäytyy, on todennäköistä, että vetäytyvä osapuoli joutuu maksamaan vakiokorvauksen.
Kiinteistönvälittäjän rooli ostotarjouksen tekemisessä
Kiinteistönvälittäjä on tärkeä osa asuntokauppaprosessia. Hän auttaa varmistamaan, että ostotarjous on muotoiltu oikein ja että ehdot ovat molemmille osapuolille ymmärrettäviä. Kiinteistönvälittäjä voi myös toimia puolueettomana neuvottelijana tarjouksen ja vastatarjousten välillä, sekä neuvoa ostajaa ja myyjää sopivan hintatason ja ehtojen suhteen.
Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla ostotarjouksen tekeminen on selkeämpää ja kaikkien lakisääteisten ehtojen mukainen. Välittäjä voi tarjota arvokasta tietoa markkinatilanteesta ja auttaa ostajaa tekemään realistisen tarjouksen, joka ottaa huomioon sekä ostajan, että myyjän odotukset.
Oletko myymässä asuntoasi ja haluat varmistaa onnistuneen myyntiprosessin?
Ammattitaitoiset kiinteistönvälittäjämme ovat valmiina auttamaan! Ota yhteyttä ja keskustellaan siitä, kuinka voimme yhdessä saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen asuntosi myynnissä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Näin teet muuttosiivouksen omin voimin tai teetät sen ammattilaisella
Muuttosiivous on olennainen osa muuttoa, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka sujuvasti uusi asukas voi asettua uuteen kotiinsa. Annamme tässä
Mitä kuntotarkastuksessa tapahtuu ja miksi sen teettäminen on tärkeää?
Asuntokaupassa kuntotarkastus on tärkeä osa kaupantekoprosessia, sillä sen avulla varmistetaan että kiinteistö vastaa odotuksia eikä piileviä ongelmia jää huomaamatta.
Ostotarjouksen tekeminen
Tarjous ei ole pelkästään ilmoitus myyjälle siitä, kuinka paljon olet valmis maksamaan tämän myymästä asunnosta, vaan ostotarjoukseen sisältyy aina myös