asunto lapsiperheelle

Näin valitset perheasunnon, joka tekee arjesta sujuvan ja turvallisen

Uuden asunnon etsiminen ja muuttaminen uuteen kotiin on aina suuri askel koko perheelle: Koti on muutakin kuin vain paikka, jossa asutaan – se on tukikohta ja turvapaikka, jossa arki sujuu ja jossa läheisesi kasvavat ja kehittyvät. 

Oikeanlaisen kodin löytäminen voi joskus olla vaikeaa tai haasteellista. Tässä blogitekstissä käymme läpi, mitkä asiat ovat keskeisessä roolissa kun puhutaan toimivasta perheasunnosta, sekä siitä, kuinka kiinteistönvälittäjä voi tukea sinua löytämään juuri sen täydellisen kodin teidän perheellenne.

Sijainti ja perheen arkea tukeva ympäristö

Tulevan asunnon sijainti on usein ensimmäinen ja tärkein kriteeri, jonka perheet ottavat huomioon. Miten alue tukee perheesi nykyistä ja lähitulevaisuuden arkea? Onko se lähellä koulua ja päiväkotia? Entä onko alueella tarpeeksi puistoja ja leikkipaikkoja? 

Hyvä sijainti ei tarkoita kaikille samaa, mutta useimmiten näppärät kulkuyhteydet helpottavat arjessa ja parantavat siten myös elämänlaatua. Jos perheessäsi on pieniä lapsia, voi olla erityisen tärkeää että leikkipuisto on kävelymatkan päässä ja että alueella on vain vähän liikennettä. Jos lapsesi ovat puolestaan jo vähän vanhempia, esimerkiksi teini-ikäisiä, voi olla tärkeää, että heidän koulunsa, harrastuksensa ja kaveripiirinsä ovat helposti saavutettavissa ilman pitkiä matkoja.

Vieraaseen kaupunkiin muuttaessa paikallinen kiinteistönvälittäjä voi auttaa sinua löytämään toiveitanne ja tarpeitanne parhaiten palvelevan naapuruston. Jos esimerkiksi arvostat rauhallista asuinaluetta, mutta tarvitset nopean yhteyden kaupungin keskustaan, välittäjä voi esitellä sinulle juuri niitä alueita, jotka tarjoavat tasapainon näiden kahden kriteerin välillä.

Tilojen optimointi perhearkeen

Asunnon pohjaratkaisulla on iso merkitys, ja se voi joko helpottaa arkea tai tehdä siitä haastavampaa. Kun koko perhe asuu samassa tilassa pitkään, on tärkeää, että kaikille riittää omaa tilaa, mutta samalla myös yhteiset tilat mahdollistavat koko perheen yhteisen ajanvieton.

Jos perheessä on useampi lapsi, saattaa olla tärkeää, että makuuhuoneet ovat erillään, jotta kaikille on tarvittaessa mahdollisuus omaan rauhaan. Jos puolestanne vietätte paljon aikaa yhdessä, avara olohuone, joka yhdistyy keittiöön ja ruokailutilaan, saattaa olla ehdoton tai vähintään toimivin vaihtoehto. Asunnoissa, joissa tilaa on vain rajallisesti, on tärkeää huomioida voiko tiloja ja huoneita mahdollisesti myös jakaa fiksusti tai miten tilat muuntuvat tarpeen vaatiessa tulevaisuudessa.

Monet perheet arvostavat erillistä kodinhoitohuonetta, joka tekee päivittäisistä arjen toiminnoista usein helpompaa. Toisaalta taas erillinen varasto voi olla tärkeä, jos esimerkiksi tilaa vieviä harrastusvälineitä, kuten pyöriä tai talviurheiluvälineitä on paljon.  Lähes poikkeuksetta kriteereissä kuitenkin korostuu aina yksi ja sama tekijä – sujuva arki.

Turvallisuus ennen kaikkea

Lapsiperheessä turvallisuus on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Sekä asunnon, että asuinalueen turvallisuutta kannattaa tarkastella eri näkökulmista: Voiko asunnon turvallisuutta parantaa esimerkiksi portaisiin lisättävällä kaiteella tai turvallisemmilla lattiamateriaaleilla? Onko monessa tasossa oleva asunto ehdoton, vai olisiko arki helpompaa kun kerroksia on vain yksi?

Kodin pinnat ja huonekalut puolestaan tulisi valita niin, että ne eivät ole liian teräviä tai painavia kaatuessaan. Taloyhtiöasumisessa on hyvä tarkistaa myös yhteisten tilojen turvallisuus, kuten rappukäytävien valaistus ja turvavarusteet, sekä tilojen esteettömyys. Jos asunnossa on parveke, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että parvekkeen kaiteet ovat tarpeeksi korkeat ja tukevat. 

Erityisesti lapsiperheelle on tärkeää valita turvallisia ja kestäviä materiaaleja ja pintoja asuntoon: Esimerkiksi lattiamateriaaleissa kannattaa suosia pehmeämpiä ja liukumattomia vaihtoehtoja. Lisäksi valitsemalla pinnoitteet, jotka eivät kerää likaa helposti, voivat säästää paljon siivousaikaa. Erityisesti kylpyhuoneessa, keittiössä ja lasten huoneissa on tärkeää suosia materiaaleja, jotka on helppo pitää puhtaana ja kestävät myös pitkään.

Taloudellinen näkökulma: Miten valita perheelle järkevin vaihtoehto?

Perheelliset usein pohtivat asunnon hankinnan taloudellisia vaikutuksia. Taloyhtiöasuminen tuo etuja siinä mielessä, että kuukausittaiset kulut voivat olla ennakoitavissa ja tasaisia, kun taas omakotitalon kustannukset voivat vaihdella suurestikin riippuen esimerkiksi lämmityksestä, kunnossapidosta ja isommista remonteista.

Jos et halua sitoutua suuriin kiinteisiin kuluihin, taloyhtiössä asuminen voi olla järkevä valinta. Hoitovastike kattaa monia juoksevia kustannuksia, kuten asunnon korjauksia ja ulkoalueiden kunnossapitoa. Toisaalta omakotitalossa on enemmän vapauksia tehdä itse remontteja ja muokata tiloja, mutta se tuo myös enemmän vastuuta kiinteistön ylläpidosta.

Voit lukea lisää kerrostaloasumisen ja omakotitaloasumisen eroista aiemmasta blogitekstistämme täältä.

Kun etsit kotia itsellesi ja perheellesi, sinun ei tarvitse jäädä omien ajatusten ja kysymysten kanssa yksin. Me voimme auttaa sinua löytämään kodin, joka tukee perheen tarpeita ja budjettia. Voimme opastaa taloyhtiön valinnassa, etsiä turvallisia ja käytännöllisiä asuntoja ja tarjota apua myös mahdollisen remontin arvioinnissa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä: