Olemme asuntoesittelyissä huomanneet, että aika usein näytölle tullaan, ennen kuin on oltu yhteydessä pankkiin, lainalupauksen saamiseksi. Tämä johtaa monesti siihen, että joku toinen, jolla jo on lainalupaus, nappaa halutun kohteen nenän edestä. Sekös vasta ostajaa harmittaakin. Siksi pyysimme blogiimme vieraaksi Jonna Perttulan Kotkan OmaSp:stä.

Lue alta Jonnan kirjoitus asuntolainoihin liittyen.

 

Oletko harkinnut asunnon ostoa? Oma asunto on elämän suurimpia hankintoja ja kannattaa, sillä pitkässä juoksussa oma asunto on mainio tapa kartuttaa varallisuutta. Kun haaveissa on oma asunto, pankkiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pettymyksiltä vältytään ja aikaa säästyy, kun jo ennen näytöille lähtöä on tiedossa, millaisen lainan voisit saada.

 

Asunnon hankintaa varten tarvitaan säästöjä. Oma yhteyshenkilösi OmaSp:ssä auttaa sinua mielellään myös säästösuunnitelman laatimisessa. ASP-säästäminen on erinomainen tapa kerryttää varoja ensiasunnon ostoon. 

Omarahoitusosuus on lain mukaan 15 %, ensiasunnon ostajalla 5 % ja ASP-säästäjällä 10 %. Tilanteesta riippuen voit saada lainaa myös ilman omarahoitusosuutta, jos käytettävissä on lisävakuuksia tai hyödynnät takaustuotteita.

Ensiasunnon ostajalla täytyy olla säästössä vähintään viisi prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta. Eli jos asunto maksaa esimerkiksi 100 000 € säästöjä tulisi olla kasassa 5 000 €. Lisäksi lainalle tarvitaan muuta vakuutta.

 

Lainan vakuudeksi käy 70 % asunnon arvosta. Eli 100 000 € asunnossa 70 000 €. Lopulle 30 000 € tarvitaan omaa rahaa tai jotakin muuta vakuutta, esimerkiksi lainanottajan vanhemmilta tai ostettava takaus.

Lainaneuvottelussa käymme yhdessä läpi taloudellisen tilanteesi ja mietitään millainen laina olisi juuri sinulle paras. Ennen lainaneuvottelua kannattaa selvittää oman talouden tulot ja menot. Minkä verran rahaa olisit valmis käyttämään asumiseen kuukaudessa? Entä kuinka paljon voisit säästää lainan lyhentämisen rinnalla? Jos rahaa ei jää säästöön, kuukausierä tai lainan määrä on liian suuri. On tärkeää, että rahaa jää myös harrastamiseen ja mukaviin asioihin. Pankki pyytää sinulta usein jo ennen neuvottelua tiliotteita ja palkkalaskelman. Jos ajatuksena on käyttää lisävakuutta esim. vanhemmilta, myös vakuuskohteen perustiedot on hyvä olla selvillä.

 

Voimme käydä lainakeskusteluja joustavasti sinulle sopivalla tavalla, jonka jälkeen viimeistelemme hakemuksesi paikan päällä tai verkkoneuvottelussa. Useimmiten lainapäätös syntyy jo saman päivän aikana.

 

OmaSp:n asiakkaana saat oman yhteyshenkilön, jolle saat suoran puhelinnumeron. Kun kiinnostava kohde sitten löytyy, ole heti yhteydessä asiantuntijaasi ja toimita ostettavan kohteen tiedot hänelle. Tarkennetaan tarvittaessa rahoitusratkaisuasi ja sovitaan allekirjoituksista. Seuraavaksi päästäänkin kaupoille!

 

Autamme mielellämme asunnon hankinnassa ja räätälöimme sinulle sopivat ratkaisut. Tavoitat meidät suorista numeroista tai voit tulla käymään konttorilla, meillä on ovet avoinna! https://www.omasp.fi/fi/kotka